fredag 20 december 2013

GOD JUL

Vi vill önska alla en riktigt god jul och gott nytt år!! 


På sista utflykten i skogen för terminen träffade vi den lilla skogstomten! Barnen förundrades verkligen. De samlades runt hålan där tomten satt. Barnen funderade över om Tomten ville leka med trollet som vi tidigare träffat på samma plats. Vi sjöng några tomtesånger för tomten innan vi sa -Hej då! och begav oss hem till förskolan igen för lite jullunch.

onsdag 18 december 2013

Lite nytt lekmaterial!!



Vi har köpt in lite nytt lekmaterial för att uppdatera lite. 
När vi handlar tänker vi alltid igenom varje grej och har ett syfte och en tanke med det vi väljer. 
Här är några exempel på nytt material vi har valt. 
Barnen har, som ni ser på bilderna, en ny tunnel som man kan krypa och se varandra  igenom. 
Nya spatlar som är transparenta i olika färger vilket ger häftiga skuggeffekter och sedan har vi också fått "balansstenar" där barnen tränar motoriken och samtidigt olika färger och storlekar. 
Vi har också köpt i djur i olika färger då barnen tränar bl.a. sortering, kategorisering och antal. 

fredag 13 december 2013

Vecka 50 på Gröna pinnen

Inför julen har vi julpysslat en del och övat på lite julsånger. Här kommer lite bilder ifrån vårt julpyssel. Aktiviteterna har erbjudits alla barn, men inte alla har velat att göra det. Barnen dekorerade egna julgranar och julgranskulor. De klistrade paljetter och sedan fick de välja färg på glitter att strö över. 





Några andra aktiviteter som barnen valde att göra spika, bygga med stora kuddarna, byggde egna bilar, båtar...




Lek med dessa kuddar ger grunden för matematiska tänkande. Form, storlek, antal och sortering. Den ger också träning i att samarbeta med varandra. 

söndag 8 december 2013

IPad

IPaden finns med i vår verksamhet på lite olika sätt. Ibland är det ett verktyg som vi pedagoger använder att dokumentera med och samla bilder och filmer till varje barn. Ibland har vi pedagogisk tanke med en speciell app som vi arbetar med tillsammans med barnen. Som här till exempel som ni ser på bilden sitter barnen samlade runt IPaden och vi använder oss av appen "Pekboken" då vi tränar språket. 


I Läroplanen för förskolan (Lpfö98/10) står det: 
 "Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen." 

 I arbetet med IPaden samarbetar barnen och hjälper varandra massor. Barnen måste också träna på att vänta på sin tur.
Vi pedagoger strävar hela tiden efter att finna glädjen i aktiviteterna för att på så sätt nå barnen och deras lärande!! 

måndag 2 december 2013

Julkalender

På Pinnen har vi en sångjulkalender i år. Varje dag får ett barn ett kort och på kortet är en sång som vi sjunger i gruppen och sen får barnet ta med kortet hem.