tisdag 27 januari 2015

En mus i ett hus

I tisdags jobbade bruna gruppen med sagan "en mus i ett hus". Det flyttar in ännu fler möss så att huset blir för trångt och man bygger ett nytt hus. Efter att ha fått sagan berättad så byggde vi hus åt möss i storlego och ritade möss och hus med "kladdkritor". Barnen var väldigt intresserade och entusiastiska.





lördag 24 januari 2015

Sanden är tillbaka

Nu har vi kommit igång igen med sanden inne på Pinnen. Det här är en aktivitet som lockar till sig många barn. Den ljusa sanden är ett spännande material vars egenskap varken kan beskrivas som riktigt fast eller flytande. När barnen häller och öser får de en uppfattning om mängd och volym. Många barn visar sin nyfikenhet och använder sina sinnen förr fullt! De utforskar sanden genom att känna sanden under foten eller i handen. De lyssnar på ljudet som låter när sanden strilar genom byttor och rör eller när foten drar över sanden på golvet.
Vi utvecklar språket och en uppfattning om grundläggande matematik genom att använda begrepp som mer, mindre, rinna, hälla, stor, liten osv...

torsdag 22 januari 2015

Vad är det som låter?

Vi gjorde ett experiment!! Vi tog fram tre burkar med olika saker i pärlor, stenar, och mynt. Burkarna är gjorda av glas, plast och plåt. Pedagogen släppte ner stenarna, mynten och pärlorna  i burkarna. Barnen fick lyssna och gissa vad är det som låter i de olika sorts burkarna. 

 
Hur kan samma pryl låta olika i olika sorts burkar undrar barnen?
Begrepp som vi lär oss är glas, plast, plåt, det låter plingigt, låter skramligt, lika, olika....

Bilarna bruzzo!!

Vi arbetar projektinriktat vilket innebär att vi försöker fånga upp barnens intresse och utifrån dessa skapa miljöer och situationer som är roliga och lärande för barnen. Vårt mål är att barnen ska få uppleva, upptäcka, och utforska matematik, språk och kommunikation.  Att barnen ges möjlighet till många uttrycksformer.
Under den här veckan har  vi berättat  och dramatiserat sagan om Bilarna bruzzo för de äldre barnen på pinnen "Bruna gruppen". Sagan var så uppskattad . Barnen vill  att vi ska berätta  sagan om och om igen. 
Vi lär oss prepositioner( på ,över, under, bredvid,bakom, framför ) och storlek ( stor, mittemellan , liten)


Barnen fick prova att måla fordonstavlor med hjälp av olika bilar.
Vi observerar och dokumenterar på vad vår barn är mest intresserad av för att veta vad vi ska jobba mer med.

söndag 18 januari 2015

Ljud

Vi uppmärksammar nu att våra barn har ett väldigt stort intresse för olika fordon. 
De står ofta innanför vårt staket och reagerar på när de hör något "fordonsljud"  genom att benämna ljudet med traktor, lastbil m.m
På vår promenad till skogen förra veckan  med de äldre barnen på Pinnen
samlade vi ljud . Vi har hört fågelsång , flygplan, bilar, lastbilar, traktorer och mycket mera.
Vi fikade pepparkakor och efteråt blev det pulka åkning 

torsdag 15 januari 2015

Ny termin- Nya upptäckter!

På Pinnen har vårterminen kommit igång med nya spännande upplevelser och bekantskaper!
Ett stort samtalsämne bland barnen nu kretsar kring bygget av vår nya gård. Barnen trängs i hörnet av staketet för att titta på maskinerna som jobbar med markarbetet. 


Inne på Pinnen fortsätter samtalen om vad vi tittat på. Vi tittar på filmklipp med grävmaskiner och lastbilar. Barnen visar stort intresse och fascination för maskinernas krafter och vad de gör!


Nya ord vi lär oss: backa, gräva, grävmaskin, grävskopa, traktor, dumper ...