onsdag 30 september 2015

På onsdagar...

... är vi oftast inomhus på förmiddagen. Idag var en sådan onsdag. Barnen erbjuds då två arrangerade aktiviteter och idag blev det att experimentera med play-doh vid ljusbordet och/eller vattenlek i vår stora balja. Om man vill hinner man med båda aktiviteterna samt att hitta på något spännande på egen hand. Detta är ett mycket bra upplägg, tycker vi pedagoger. Idag sa vi till varandra "Så lugnt och tyst det är!" trots att vi hade 14 barn inne samtidigt och trots att vi möblerat om lite och skapat ett "bushörn" inne i det stora rummet på Röda sidan. Barnen sprider gärna ut sig över hela Pinnen och alla får ro att pyssla med det de vill.




Visst ser det häftigt ut?








Det kan vara ovant att få plaska hur mycket man vill när man annars ska vara försiktig och inte blöta ned kläderna vid t.ex. handtvättning.









onsdag 23 september 2015

Från F till E

"Om man lägger till ett streck så blir det min bokstav!" - Xxxxx





Visste ni det, att man så lätt kan förvandla en bokstav till en annan?

fredag 18 september 2015

Storstädning!


Idag har vi introducerat nytt städmaterial för barnen. Dammvipporna och diskborstarna blev snabbt väldigt populära! Dessa saker förvarar vi i vår "Hemhörna" och där har vi tänkt utöka med just städmaterial för att utöka alternativen till roll-lek i denna hörna.



tisdag 15 september 2015

Vi älskar geggamojja!

Idag har vi gjort en favorit i repris på Pinnen. En ny aktivitet för de flesta men en aktivitet vi kan göra många gånger. Vi blandade en sk Icke Newtonsk vätska. Genom att röra ihop stärkelse (potatis eller majsmjöl) och vatten får man en mycket fascinerande gegga som är hård så länge den är i rörelse. Tex  när man rullar en boll. Men när väskan är stilla är den rinnande.


Läroplanen för förskolan uttrycker bland annat att barnen ska få möjlighet att utveckla sin förståelse för naturvetenskapliga fenomen liksom sitt kunnande om enklare kemiska processer och fysikaliska fenomen. I den här aktiviteten försöker vi stimulera  barnens nyfikenhet och intresse och sätter ord på barnens erfarenheter.


Senare på eftermiddagen efter regnet, fick vi möjlighet att experimentera med en helt annan gegga ute på gården. Då var det härligt att till och med få möjlighet att stå och gå i geggan...












torsdag 3 september 2015

Att hjälpa varandra!

Nu under hösten så ska vi pedagoger arbeta med en "Målmall". Det innebär att vi ska välja en del ur läroplanen och försöka arbeta extra med den. På Pinnen kommer vi att lägga fokus på att ta hand om varandra och vår närmiljö.


"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra"
Lpfö 98/10



Ett exempel på detta kan vara att hjälpa en kompis att hitta sitt gosedjur. Den här kaninen låg ensam på golvet och saknade sin ägare. "S" hittade den och letade upp kompisen "F" som blev jätteglad över att kaninen hittat hem! Sådana situationer vill vi lyfta och uppmuntra till. Vi har en mycket empatisk barngrupp och vill uppmana barnen att fortsätta att vara snälla och hjälpsamma kompisar.

tisdag 1 september 2015

Visste ni att man kan måla med kräm?

Alla barnen på Pinnen har fått prova på att måla (och kladda!) med kräm! Vi hade aprikoskräm, hallonkräm, jordgubbskräm och blåbärskräm. Det är skönt för fingrarna att få kladda med krämen och det blir fina mönster när man målar i krämen med pensel.



Att måla, skapa och få testa på nya material och tekniker är en viktig del av läroplanen för förskolan och vi kommer att ta fasta på det under höstterminen. Våra små kan skapa fantastiska saker så håll utkik efter både dokumentation och fina "presenter" på barnens hyllor!