tisdag 25 oktober 2016

Pussla i lugn och ro




I ett av de mindre rummen på Gröna sidan (in mot huset) får barnen möjlighet att vara några få i taget och pyssla vid ett skrivbord. Att lägga pussel är en vanlig aktivitet. 



I Läroplanen för förskolan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn "Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning---" och för småbarn kan det bl.a. vara att lägga pussel.










fredag 21 oktober 2016

Vatten - Vi öser och häller

Vatten är något som lockar de flesta.
Så denna veckan har vi tagit fram den stora baljan med vatten.
Tänk att få ösa, hälla och plaska i vattnet tillsammans med sina kompisar!
Några barn var nöjda efter en kort stund, men många stannade länge i aktiviteten.
Koppar, mått och olika burkar användes.
Trattar prövades på olika sätt!

Enligt Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 ska förskolan sträva efter att barnen utvecklar sin nyfikenhet och lust att leka och lära, sin förmåga att fungera i grupp samt tillägnar sig begrepp och ser samband!




tisdag 11 oktober 2016

Hitta bokstäver!

Några av våra äldre barn har fått ett stort intresse för både siffror och bokstäver. På flera ytor har vi satt upp just siffror och bokstäver och dessa platser samlas många barn kring.


Igår tog vi fram ett Bokstavsmemory (Tanken är att para ihop Begynnelsebokstav och Ord, men där är vi inte riktigt ännu...) och ett barn kom på att dessa brickor påminde om de bokstäver vi redan har uppsatta på väggen. Barnet tog en bricka och jämförde bokstaven med de andra tills h*n hittade en matchning! Detta skapade ett intresse för en handfull andra barn och det blev trångt vid matchnings-hörnet!




Flera barn känner igen sin egen begynnelsebokstav samt en del övriga bokstäver de har i sitt namn. De är fascinerade över att flera barn kan "dela" bokstav" och vi går på bokstavsjakt genom att ljuda fram namn och ord.


I Läroplanen för förskolan står det att "Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen." och det är det vi sysslar med just nu!