torsdag 17 december 2015

God jul!

Dansa med sjalar!

Idag har de har äldre barnen fått dansa med sjalar till olika typer av musik.


Dansen övergick snabbt till att komma på andra saker att göra med sjalen. Vi kom på att om man lägger sjalen på huvudet och blåser så flyger den. Beroende om man blåser hårt eller löst flyger den långt eller kort.




Sen ville vi pröva på något nytt. Så vi bestämmde oss för att åka rutschkana och få känna sjalen svepandes över huvudet när vi åker i full fart.



onsdag 9 december 2015

Prisad pedagog på Rosendals förskola

Under måndagen tilldelades Lena Terner, pedagog på Kotten, Uppsala kommuns pedagogiska pris 2015!

Motiveringen lyder:
"Lena Terner skapar ett tryggt klimat för barnens lärande genom att se varje barns förmågor och uppmärksamma deras behov. I närheten av Lena får barnen möjligheter att växa i tilltro till sin förmåga och får spännande utmaningar som lyfter deras förmågor. Lena ser det kompetenta barnet! Lena är en spontan medupptäckare som snabbt läser av barnens intressen och förvandlar miljön efter vad som är viktigt för de små barnen. Hon bidrar till att utveckla förskolan genom att hela tiden hålla sig ajour med forskning och litteratur. Hon lyfter fram spännande diskussioner och reflektioner i förskolans arbetslag. Lena är en uppskattad pedagog bland både barn, föräldrar och kollegor."

Vi är stolta och glada för att ha förmånen att arbeta tillsammans med Lena!














På grodäventyr!


Gårdagens utflykt blev spännande! 
Barnen i "Grodgruppen" fick leta efter grodor i skogen. Små grodkort hängde i grenar och buskar och ledde oss hela vägen till platsen där vi kunde klättra på ett stort klätterträd. På det sista grodkort fanns ett uppdrag att hitta fem kottar. Vi hittade 1-2-3-4-5-6-7-MÅNGA kottar! Dem tog vi hem till förskolan och målade idag. Det blev fina julkottar med glitter!





tisdag 8 december 2015

När vi läser...

Just nu har vi två läshörnor på Pinnen; en i köket på Gröna sidan och en i bilrummet på Röda sidan. Barnen tycker också om att använda den mjuka röda poolen när vi läser; vi tar med oss en hög böcker och läser igenom dem tillsammans. Ofta hittar barnen en favoritbok som de gärna lyssnar på många många gånger!

Bokbussen kommer till oss en gång i månaden och har då med en låda med böcker anpassade för barn i förskolan. Vi har också möjlighet att välja till författare eller specifika böcker vi tycker passar extra bra för vår barngrupp. En stående favorit är grisen Benny, men också Pettsson, Ludde och Max.

Vill ni ha boktips? Fråga oss! Bokkaraktärerna på väggen i bilrummet skvallrar också om vilka böcker vi brukar läsa mest.




onsdag 25 november 2015

Brandbilen på besök!

Idag fick vår förskola besök av brandbilen. Alla barn som ville fick titta in i bilen - väldigt spännande!


Inne på Pinnen har vi turen att kunna stå på första parkett vid fönstren och titta på brandbilen och alla brandmän. Vi tittar också på sagan "Halvan åker brandbil" med bildprojektor.


Sedan tittar vi på egna bilder från besöket. 





tisdag 24 november 2015

Samarbete

Idag blev uppdraget på skogsutflykten att hitta en jättestor gren som vi sedan skulle hjälpas åt att ta hem till förskolan.

Först hittade vi några grenar som var ganska korta. Sedan hittade vi några som var väääldigt långa, alldeles för långa för att orka släpa hem. Tillslut hittade vi en lagom stor gren. Men den var så stor att vi alla i gruppen måste hjälpas åt att bära den hela vägen hem till Pinnen. 

På torsdag ska vi gå vidare med vårt lilla grenprojekt... Så fortsättning följer...












torsdag 19 november 2015

Vem...

... är det som är "Gumman i lådan?"


Lera...

... känns väldigt annorlunda jämfört med play-doh! Det vet våra 1-åringar. Den är svårare att forma, men när man väl lyckats så stannar leran kvar i samma form tills man ändrar på den. Vi gjorde fina mönster med smörkivar och med en blompinne kan man göra fina hål. Detta är toppen för både grov- och finmotorik!

Förskolans värdegrund

Alla pedagoger arbetar tillsammans på ett möte med förskolans värdegrund. Vi har tidigare kommit överens om värdeorden Glädje, Trygghet och Inflytande. Vi diskuterar och definierar vad dessa ord betyder för oss pedagoger genom kreativt arbete! Det blev både roliga diskussioner och olika skapelser. De färdiga resultaten kan beskådas på olika ställen i förskolan. 



  





torsdag 12 november 2015

Plastficksmålningar!

Idag fick några av barnen testa att göra plastficksmålningar. Det är precis vad det låter som; man häller flaskfärg i en plastficka, försluter den med tejp och sedan använder man händer och fingrar för att göra mönster och få ut färgen över plastfickan.



Detta är en mycket tacksam aktivitet (Speciellt under inskolningar!) då det går snabbt att få ett mycket häftigt resultat!

onsdag 4 november 2015

Månadsfest!

Idag firar vi de barn som hunnit fylla ett eller två år denna höst. Vi firar med frukt, kex och sång. "Födelsedags fjärilarna" fick först flyga runt lite på vägen. Det var riktigt roligt och spännande. Kanske något som vi kan utveckla. Vi får se...


Alla födelsedagsbarn får sedan ta med sin fjäril hem.

fredag 23 oktober 2015

När man ritar utomhus...

... så blir det en helt annan känsla än när man ritar inomhus! På eftermiddagen såg vi på Pinnen att några barn från Stenen satt utomhus och ritade och då ville flera av våra Pinnen-barn också göra det!



Flera av barnen är intresserade av bokstäver, siffror och skrivande i sig. De vill gärna att vi vuxna skriver deras namn i kanten på pappret när de har ritat en teckning. Idag ville ett barn att pedagogen (som satt bredvid) skulle skriva "Mamma" flera gånger och använda olika färgkritor för varje "mamma". Vi får se hur detta utvecklas - kanske kommer vi att skriva brev/meddelanden till varandra?

torsdag 22 oktober 2015

Information och kommunikations teknologi -IKT

Ett spännande komplement i våra miljöer på Rosendals förskola är de digitala lärmiljöerna. Vi strävar efter att låta barnen utforska den digitala tekniken genom att placera en lärplatta tillgängligt för barnen. Plattan är kopplad till högtalare och projektor. Genom appar som tex Fluidity eller Gravitarium får barnen en sensorisk upplevelse, där ljus och ljudeffekter av barnens handrörelser visas på väggen som en gemensam upplevelse för alla i rummet.


I rummet finns även möjlighet att uppleva handens rörelser och effekter av detta i en mer "analog" aktivitet. På en overheadapparat ligger ett tätad plastficka med flytande glitter och färg, där barnens fingrar ritar slingrande mönster.



onsdag 7 oktober 2015

Mojänger och molijoxer

...talas det om i böckerna om Mulle Meck. Tekniska detaljer och funktioner fascinerar barnen redan i småbarnsåren. På förskolan vill vi synliggöra teknik för barnen på olika sätt, genom att erbjuda aktiviteter och material som lockar till utforskande.

Läroplanen för förskolan säger att...
"förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar."

Nu har barnen på Pinnen fått en teknikvägg, där barnen utforskar knappar, vred, krokar, magneter osv. "Riktiga saker" som här är fullt tillåtna att känna, dra och plocka med!




Studiedagar: Mångfald, flerspråkighet och pedagoguppdragen

När ni hade långhelg hemma så hade vi pedagoger studiedagar. Den första dagen präglades av mångfald, eller interkulturalitet, och flerspråkighet. Etnologen Oscar Pripp föreläste om hur vi går från mångkultur (många kulturer möts och då ofta ur ett majoritetsperspektiv - att den "svenska" kulturen blir en mall för vad som är normalt och allt annat är avvikande eller i minoritet) till interkultur (Det finns inga generaliserande majoritetsperspektiv utan vi ser alla individer med olika erfarenheter och bakgrund och ingen har större företräde än någon annans). Här är en länk till hans föreläsning (Det är samma upplägg, men kan skiljas lite från den föreläsning vi var på i och med att han går in djupare på vissa områden om det kommer upp frågor kring dessa).


https://www.youtube.com/watch?v=aFXPST3_K5Q


På eftermiddagen talade vi om flerspråkighet och hur vi ska möjliggöra för alla barn att få både sitt modersmål och sina språkkunskaper bekräftade i förskolan. Läroplanen för förskolan menar också att även om en modersmålspedagog inte finns tillgänglig, tillfälligt eller permanent, så ska alla barn få möjlighet att utveckla alla sina hemspråk.




Under tisdagen delades förskollärare och barnskötare upp och vi fick både en föreläsning och möjlighet att diskutera våra yrkesroller, vilka ansvarsområden vi har och vad som skiljer oss åt. Förskollärare har t.ex. ett övergripande ansvar för verksamheten samt de flesta administrativa uppgifter, men kan delegera dessa till en barnskötare. Den här terminen har vi skapat forum för förskollärarna att utbyta tankar, idéer och möjlighet för diskussioner kring vårt uppdrag; förskollärarreflektion. På Rosendal sker detta en timme i veckan och då samlas vi en förskollärare från vardera blocket. Detta skapar också bättre möjligheter att få en överblick och en gemensam syn på hur vi ska arbeta på hela förskolan.


På eftermiddagen fick vi möjlighet att diskutera våra yrkesroller i arbetslagen, eller teamet. Naturligtvis är vi väldigt samstämmiga och har en mycket genomtänkt arbetsfördelning på just Pinnen. :) Nej, skämt åsido - Karin, Elyse och Malin trivs väldigt bra på Pinnen och vi tycker att vi har ett gott samtalsklimat och en kontinuerlig dialog kring vardag och verksamhet. Vi hoppas att det märks!


Och nästa inlägg blir som vanligt, lite roligare och med bilder! :) 

onsdag 30 september 2015

På onsdagar...

... är vi oftast inomhus på förmiddagen. Idag var en sådan onsdag. Barnen erbjuds då två arrangerade aktiviteter och idag blev det att experimentera med play-doh vid ljusbordet och/eller vattenlek i vår stora balja. Om man vill hinner man med båda aktiviteterna samt att hitta på något spännande på egen hand. Detta är ett mycket bra upplägg, tycker vi pedagoger. Idag sa vi till varandra "Så lugnt och tyst det är!" trots att vi hade 14 barn inne samtidigt och trots att vi möblerat om lite och skapat ett "bushörn" inne i det stora rummet på Röda sidan. Barnen sprider gärna ut sig över hela Pinnen och alla får ro att pyssla med det de vill.




Visst ser det häftigt ut?








Det kan vara ovant att få plaska hur mycket man vill när man annars ska vara försiktig och inte blöta ned kläderna vid t.ex. handtvättning.









onsdag 23 september 2015

Från F till E

"Om man lägger till ett streck så blir det min bokstav!" - Xxxxx





Visste ni det, att man så lätt kan förvandla en bokstav till en annan?

fredag 18 september 2015

Storstädning!


Idag har vi introducerat nytt städmaterial för barnen. Dammvipporna och diskborstarna blev snabbt väldigt populära! Dessa saker förvarar vi i vår "Hemhörna" och där har vi tänkt utöka med just städmaterial för att utöka alternativen till roll-lek i denna hörna.



tisdag 15 september 2015

Vi älskar geggamojja!

Idag har vi gjort en favorit i repris på Pinnen. En ny aktivitet för de flesta men en aktivitet vi kan göra många gånger. Vi blandade en sk Icke Newtonsk vätska. Genom att röra ihop stärkelse (potatis eller majsmjöl) och vatten får man en mycket fascinerande gegga som är hård så länge den är i rörelse. Tex  när man rullar en boll. Men när väskan är stilla är den rinnande.


Läroplanen för förskolan uttrycker bland annat att barnen ska få möjlighet att utveckla sin förståelse för naturvetenskapliga fenomen liksom sitt kunnande om enklare kemiska processer och fysikaliska fenomen. I den här aktiviteten försöker vi stimulera  barnens nyfikenhet och intresse och sätter ord på barnens erfarenheter.


Senare på eftermiddagen efter regnet, fick vi möjlighet att experimentera med en helt annan gegga ute på gården. Då var det härligt att till och med få möjlighet att stå och gå i geggan...












torsdag 3 september 2015

Att hjälpa varandra!

Nu under hösten så ska vi pedagoger arbeta med en "Målmall". Det innebär att vi ska välja en del ur läroplanen och försöka arbeta extra med den. På Pinnen kommer vi att lägga fokus på att ta hand om varandra och vår närmiljö.


"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra"
Lpfö 98/10



Ett exempel på detta kan vara att hjälpa en kompis att hitta sitt gosedjur. Den här kaninen låg ensam på golvet och saknade sin ägare. "S" hittade den och letade upp kompisen "F" som blev jätteglad över att kaninen hittat hem! Sådana situationer vill vi lyfta och uppmuntra till. Vi har en mycket empatisk barngrupp och vill uppmana barnen att fortsätta att vara snälla och hjälpsamma kompisar.

tisdag 1 september 2015

Visste ni att man kan måla med kräm?

Alla barnen på Pinnen har fått prova på att måla (och kladda!) med kräm! Vi hade aprikoskräm, hallonkräm, jordgubbskräm och blåbärskräm. Det är skönt för fingrarna att få kladda med krämen och det blir fina mönster när man målar i krämen med pensel.



Att måla, skapa och få testa på nya material och tekniker är en viktig del av läroplanen för förskolan och vi kommer att ta fasta på det under höstterminen. Våra små kan skapa fantastiska saker så håll utkik efter både dokumentation och fina "presenter" på barnens hyllor!

tisdag 25 augusti 2015

Finns det några hallon i skogen?

Idag gick Elyse och fem barn iväg till skogen för att leta skogshallon. När gården blir het i solen är det skönt att dra sig undan i skuggan och ta en lugn promenad! Vi hittade inte så många hallon - det var fler som hade varit där och plockat! - men vi hittade massor av blåbär! Stora och små. Mörka (nästan svarta) och blå/lila. Vi hittade några få lingon också, precis så många så att alla kunde få smaka varsin.













På väg tillbaka till förskolan träffade vi ett gäng kompisar från Stenen. De hade plockat kottar vid träningsplatsen. Vi lekte en stund och sedan gick vi till förskolan. Elyse visade på en skylt som satt på ett träd. En häst var det. På den stigen får man rida på häst, betyder det. Så där får man både hålla utkik efter hästar och så att man inte trampar i hästbajs. Vi dubbelkollade under våra skor och ingen hade trampat i bajs. Vilken tur!

fredag 14 augusti 2015

Fjärilar på Pinnen!

Ett fång fjärilar har landat i fönstret på Pinnen i väntan på att alla barn ska komma tillbaka efter sommaren! Vid våra månadsfester firar vi barnens födelsedagar med sång, dans och ballonger. Varje barn som fyllt år får med sig en fjäril hem!

onsdag 5 augusti 2015

Ny termin med nya utmaningar

Nu har terminen startat. Det regnade idag så vi var inne och hade det roligt ändå! Alla barnen har inte börjat än så vi tar det lite lugnt med några aktiviteter.
Hoppas alla har haft en trevlig sommar och vi hoppas att solen skiner lite mera under augusti.

måndag 15 juni 2015

Nu är stolarna som nya!

Idag tog vi ut alla höga stolar (De som våra små kompisar sitter på när vi äter lunch och mellanmål) och gjorde dem rena! Alla barn som ville fick varsin liten trasa att doppa i en hink och sedan torka av stolarna. Det är viktigt att alla är med och tar ansvar för vår miljö och det går extra bra när det är roligt att göra det!

En sommarpromenad...

Ibland tar vi spontana promenad med några barn. Elyse och fyra barn gick ut på ängen utanför vår gård. Vi ahde fått höra av Lena (på Kotten) att ett träd blåst ned, alldeles bredvid golfbanan, och att det gick väldigt bra att klättra i. Så dit gick vi! Efter en stunds klättrande gick vi en skogspromenad - rakt in i skogen, faktiskt! Vi gick och gick och kom sedan fram vid träningsplatsen. Där testade vi våra starka ben efter promenaden.









Visst har vi ett fantastiskt närområde?

onsdag 10 juni 2015

Blommor i skogen

Elyse och fem barn tog en promenad i skogen. Vi hittade midsommarblomster (Och då är det ju SOMMAR!), smörblommor, liljekonvaljer och hundkex.





"Ska vi gå en långpromenad?" undrade Elyse. Det ville barnen och vi gick en bit in i skogen där Elyse vet att det växer hallon. Inga hallon fanns på buskarna ännu, men vi ska gå tillbaka dit i augusti. På vägen tillbaka såg vi ormbunkar. De bara heter så, men är inte farliga!


fredag 29 maj 2015

Månadsfest

Nu har vi firat vår månadsfest med buller och bång!
Vi firade födelsedagsbarnen med sång, massor av glittrande ballonger och frukt. Alla serverades tärnad melon och päron. Vi hade en riktigt härlig stund tillsammans på Pinnen.



onsdag 27 maj 2015

Bokstäver i mjukost!

Under mellanmålet tycker barnen att det är roligt att få "sin" bokstav i mjukost på smörgåsen. Ibland har flera vid bordet samma bokstav och bokstäverna kan bli olika tjocka - "I" och "S", te.x.


Vi får igång spännande samtal under tiden och jämför och pratar om vilken bokstav ilika ord och namn börjar på eller innehåller.

fredag 22 maj 2015

Förskolans Dag!

Vi, Kotten och Pinnen, samlades på Stora gården och tågade tillsammans in på Lilla gården. Där spelades högtidlig musik och gården var smyckad med massor av ballonger!


Vår chef, Jessica, höll ett tal och klippte av ett band som satt vid lekhuset. Nu var gården invigd!


Några pedagoger spelade teater, Bockarna Bruse, medan barnen åt isglass. Ser ni det läskiga trollet?!


Därefter blåste vi såpbubblor, kastade stövel genom en rockring och gick hinderbana! Hurra, vilken dag! 


måndag 18 maj 2015

Baka ny deg...

Vår play-doh-deg var gammal och tråkig att baka med så vi gjorde en ny, vi i bruna gruppen! Två barn följde med Elyse till köket för att hämta mjöl och gul karamellfärg. Vi blandade alla torra ingredienser i en bunke medan vi kokade en liter vatten i vattenkokaren. När vattnet kokat upp hällde vi det i en skål och droppade i karamellfärg. Mycket karamellfärg! Och guldglitter! Sedan blandades vätskan ner i den "torra" bunken. Elyse fick blanda först och sedan fick alla barn hjälpa till att röra om med en träsked. Sedan knådade Elyse degen på bordet. När degen inte var så het längre fick alla barn turas om att knåda lite. Och sedan - då var det fritt fram att baka!