onsdag 7 oktober 2015

Studiedagar: Mångfald, flerspråkighet och pedagoguppdragen

När ni hade långhelg hemma så hade vi pedagoger studiedagar. Den första dagen präglades av mångfald, eller interkulturalitet, och flerspråkighet. Etnologen Oscar Pripp föreläste om hur vi går från mångkultur (många kulturer möts och då ofta ur ett majoritetsperspektiv - att den "svenska" kulturen blir en mall för vad som är normalt och allt annat är avvikande eller i minoritet) till interkultur (Det finns inga generaliserande majoritetsperspektiv utan vi ser alla individer med olika erfarenheter och bakgrund och ingen har större företräde än någon annans). Här är en länk till hans föreläsning (Det är samma upplägg, men kan skiljas lite från den föreläsning vi var på i och med att han går in djupare på vissa områden om det kommer upp frågor kring dessa).


https://www.youtube.com/watch?v=aFXPST3_K5Q


På eftermiddagen talade vi om flerspråkighet och hur vi ska möjliggöra för alla barn att få både sitt modersmål och sina språkkunskaper bekräftade i förskolan. Läroplanen för förskolan menar också att även om en modersmålspedagog inte finns tillgänglig, tillfälligt eller permanent, så ska alla barn få möjlighet att utveckla alla sina hemspråk.




Under tisdagen delades förskollärare och barnskötare upp och vi fick både en föreläsning och möjlighet att diskutera våra yrkesroller, vilka ansvarsområden vi har och vad som skiljer oss åt. Förskollärare har t.ex. ett övergripande ansvar för verksamheten samt de flesta administrativa uppgifter, men kan delegera dessa till en barnskötare. Den här terminen har vi skapat forum för förskollärarna att utbyta tankar, idéer och möjlighet för diskussioner kring vårt uppdrag; förskollärarreflektion. På Rosendal sker detta en timme i veckan och då samlas vi en förskollärare från vardera blocket. Detta skapar också bättre möjligheter att få en överblick och en gemensam syn på hur vi ska arbeta på hela förskolan.


På eftermiddagen fick vi möjlighet att diskutera våra yrkesroller i arbetslagen, eller teamet. Naturligtvis är vi väldigt samstämmiga och har en mycket genomtänkt arbetsfördelning på just Pinnen. :) Nej, skämt åsido - Karin, Elyse och Malin trivs väldigt bra på Pinnen och vi tycker att vi har ett gott samtalsklimat och en kontinuerlig dialog kring vardag och verksamhet. Vi hoppas att det märks!


Och nästa inlägg blir som vanligt, lite roligare och med bilder! :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar