fredag 23 oktober 2015

När man ritar utomhus...

... så blir det en helt annan känsla än när man ritar inomhus! På eftermiddagen såg vi på Pinnen att några barn från Stenen satt utomhus och ritade och då ville flera av våra Pinnen-barn också göra det!



Flera av barnen är intresserade av bokstäver, siffror och skrivande i sig. De vill gärna att vi vuxna skriver deras namn i kanten på pappret när de har ritat en teckning. Idag ville ett barn att pedagogen (som satt bredvid) skulle skriva "Mamma" flera gånger och använda olika färgkritor för varje "mamma". Vi får se hur detta utvecklas - kanske kommer vi att skriva brev/meddelanden till varandra?

torsdag 22 oktober 2015

Information och kommunikations teknologi -IKT

Ett spännande komplement i våra miljöer på Rosendals förskola är de digitala lärmiljöerna. Vi strävar efter att låta barnen utforska den digitala tekniken genom att placera en lärplatta tillgängligt för barnen. Plattan är kopplad till högtalare och projektor. Genom appar som tex Fluidity eller Gravitarium får barnen en sensorisk upplevelse, där ljus och ljudeffekter av barnens handrörelser visas på väggen som en gemensam upplevelse för alla i rummet.


I rummet finns även möjlighet att uppleva handens rörelser och effekter av detta i en mer "analog" aktivitet. På en overheadapparat ligger ett tätad plastficka med flytande glitter och färg, där barnens fingrar ritar slingrande mönster.



onsdag 7 oktober 2015

Mojänger och molijoxer

...talas det om i böckerna om Mulle Meck. Tekniska detaljer och funktioner fascinerar barnen redan i småbarnsåren. På förskolan vill vi synliggöra teknik för barnen på olika sätt, genom att erbjuda aktiviteter och material som lockar till utforskande.

Läroplanen för förskolan säger att...
"förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar."

Nu har barnen på Pinnen fått en teknikvägg, där barnen utforskar knappar, vred, krokar, magneter osv. "Riktiga saker" som här är fullt tillåtna att känna, dra och plocka med!




Studiedagar: Mångfald, flerspråkighet och pedagoguppdragen

När ni hade långhelg hemma så hade vi pedagoger studiedagar. Den första dagen präglades av mångfald, eller interkulturalitet, och flerspråkighet. Etnologen Oscar Pripp föreläste om hur vi går från mångkultur (många kulturer möts och då ofta ur ett majoritetsperspektiv - att den "svenska" kulturen blir en mall för vad som är normalt och allt annat är avvikande eller i minoritet) till interkultur (Det finns inga generaliserande majoritetsperspektiv utan vi ser alla individer med olika erfarenheter och bakgrund och ingen har större företräde än någon annans). Här är en länk till hans föreläsning (Det är samma upplägg, men kan skiljas lite från den föreläsning vi var på i och med att han går in djupare på vissa områden om det kommer upp frågor kring dessa).


https://www.youtube.com/watch?v=aFXPST3_K5Q


På eftermiddagen talade vi om flerspråkighet och hur vi ska möjliggöra för alla barn att få både sitt modersmål och sina språkkunskaper bekräftade i förskolan. Läroplanen för förskolan menar också att även om en modersmålspedagog inte finns tillgänglig, tillfälligt eller permanent, så ska alla barn få möjlighet att utveckla alla sina hemspråk.




Under tisdagen delades förskollärare och barnskötare upp och vi fick både en föreläsning och möjlighet att diskutera våra yrkesroller, vilka ansvarsområden vi har och vad som skiljer oss åt. Förskollärare har t.ex. ett övergripande ansvar för verksamheten samt de flesta administrativa uppgifter, men kan delegera dessa till en barnskötare. Den här terminen har vi skapat forum för förskollärarna att utbyta tankar, idéer och möjlighet för diskussioner kring vårt uppdrag; förskollärarreflektion. På Rosendal sker detta en timme i veckan och då samlas vi en förskollärare från vardera blocket. Detta skapar också bättre möjligheter att få en överblick och en gemensam syn på hur vi ska arbeta på hela förskolan.


På eftermiddagen fick vi möjlighet att diskutera våra yrkesroller i arbetslagen, eller teamet. Naturligtvis är vi väldigt samstämmiga och har en mycket genomtänkt arbetsfördelning på just Pinnen. :) Nej, skämt åsido - Karin, Elyse och Malin trivs väldigt bra på Pinnen och vi tycker att vi har ett gott samtalsklimat och en kontinuerlig dialog kring vardag och verksamhet. Vi hoppas att det märks!


Och nästa inlägg blir som vanligt, lite roligare och med bilder! :)