tisdag 30 augusti 2016

Teknik på förskolan

Den 29/8 hade personalen studiedag och fördjupade sig bl.a. i vad Teknik kan innebära för oss på förskolan. Det är för många ett svårdefinierat ord/område, men vi fick viss klarhet i vad det kan innebära samt fick inspiration till hur vi ska förverkliga detta på våra block här på Rosendal!


Vardagsteknik har vi runtom oss och detta ska vi uppmärksamma barnen på! Att stänga en väska med magnetlås, fästa kardborre-slejfen på en sko och trycka på en knapp är alla exempel på teknik vi möter dagligen på förskolan.







Vi ska nu försöka tillföra attraktiva utmaningar till barnen i vårt lilla Teknik-rum (på Gröna Pinnen) och ska inom kort konstruera en boll-bana med inspiration av Det Lutande Planet.



tisdag 23 augusti 2016

En förmiddag på gården!

Idag är det en strålande förmiddag.
Vi passar på att leka på gården.
Kotten har tagit ut vattenbordet som lockar många barn.
Vattnet kan blandas med sand så det blir gegga.
Blandar vi i lite tvål blir det bubblor.
Med en pensel kan vi måla på asfalten eller väggen.
Kanske skon behöver målas lite?
Att gräva i gruset är också härligt!
I läroplan för förskolan Lpfö 98:
"Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barn utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan."

tisdag 16 augusti 2016

Inskolningar, målande och projektmodellen

I början av varje termin startar med en slags undersöknings- och inventeringsfas; barnen får bekanta sig med det material vi har tillgängligt och pedagogerna dokumenterar, diskuterar och reflekterar kring barnens intressen och eventuella utmaningar vi kan förbereda relaterat till det barnen verkar tycka är extra intressant/roligt!


Idag fick ett gäng barn måla. Målningarna ska senare lamineras och sättas upp på väggen (Så håll utkik!). Vissa av oss har en förkärlek för glitter och då är det bra om glittret håller sig på plats. Delvis för att underlätta en säker hemtransport av barnens alster och pyssel...



När vi har en klarare bild av vad barnen brinner särskilt mycket för, och som finns som en gemensam nämnare i barngruppen, bestämmer pedagogerna ett ämne som vi arbetar med i projektform; varje projektförmiddag utvärderas och eventuella repetitioner och/eller utmaningar förbereds inför nästa tillfälle. Under tiden får barnen dansa, måla, baka/bygga med play-doh och sand, spela fotboll, läsa, bygga och köra med vår tågräls och annat som faller oss in!

  
 

tisdag 9 augusti 2016

Rytmer på gården

Nu är ett gäng av våra Pinnar tillbaka på Rosendal! Vi njuter av vädret och visar våra nya kompisar vad man kan göra på vår fina gård samt vilka lekar man kan leka inomhus.


Vår rytm-hörna på gården är spännande och blir en naturlig samlingsplats för spelsugna barn och ofta möter barnen kompisar och knyter nya relationer med barn från andra block.