tisdag 27 september 2016

Olika språk i barngruppen

Vi har många olika språk i vår barngrupp; tolv språk har vi sammanlagt just nu! Barnen leker gärna med språken och bland de flerspråkiga barnen blandas det ibland. Vad sägs om uttryck som "Jag flatt-ar!" (Jag plattar till) eller "Jag jump-ar!" (Jag hoppar).






Bland de allra yngsta är det ibland en utmaning för oss pedagoger att lista ut vad barnen vill säga. Alla barn har sina individuella språkmönster och uttryck och det krävs ofta att pedagogen känner barnet väl för att kunna räkna ut vad barnet menar. Att få "Be-bis" till "Blåbärsris" är ett sådant exempel".






Färger och siffror intresserar de flesta av våra barn och att måla och sortera efter färg är aktiviteter som lockar många i vår barngrupp! Vi räknar och benämner färgernas namn på de språk vi kan och letar efter t.ex. "Två röda knappar" och "A big blue button".  

 Enligt läroplanen för förskolan ska förskolan sträva efter att varje barn "som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål."










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar